BLOG

Biztonságos elegancia: Az üvegkorlát

Ha éppen építkezésben vannak, és még nem döntöttek a terasz vagy a lépcsőfeljáró korlátját illetően, akkor most igazán érdemes fontolóra venni egy univerzális anyagot: az üveget. Modern és exkluzív stílust kölcsönöz, szinte minden környezethez illik, és tisztaságot áraszt. Időtálló, nem korrodál, hosszú élettartamú, jól viseli az időjárási szélsőségeket, nehezebben karcolódik, mint az acél, és könnyen tisztítható.

Az üvegkorlát elegáns dekoráció, és mindenhonnan lehetővé teszi a ki- vagy átlátást, és persze a panorámában való gyönyörködést. Kül- és beltéren, lakásban vagy házban, teraszon vagy erkélyen, irodákban, éttermekben és térelválasztóként is tökéletes megoldás, kérhető rá minta, és igény szerint színezhető is. Végül, de nem utolsósorban az egyik legfőbb előnyeként említjük, hogy a szinte „törhetetlen” üvegre nehéz felmászni, ellenálló, és a beszorulás veszélyétől sem kell tartanotok.

Hogyan tervezzünk?

Az üvegkorlát a hiedelmek ellenére rendkívül sokféleképpen rögzíthető és formálható: oszlopokkal, lapokkal vagy pontfogókkal, hozzá rozsdamentes acélból készült kapaszkodókkal, amelyek kifinomult és letisztult látványt nyújtanak. A lapmegfogásos üvegkorlátnál a tartóoszlopok 50 cm magasságig érnek csak fel, így egy szinte teljesen egybefüggő üvegfelületet kapunk, hasonlóan, mint a pontmegfogásos technikánál, ahol tényleg nem látszik más, mint az üveg. Az oszlopokat oldalról és felülről is lehet rögzíteni, az előbbi esetében érdemes őket a ház szigetelése előtt elhelyezni. A pontmegfogásos típusnál megfúrják az üveget, majd hőkezelik, így ez edzett és laminált üveg.

Igazán jó úton járnak, ha üvegből készült térelválasztóban gondolkodnak, mert egyszerű üvegtisztító segítségével folyamatosan tisztán tartható, így mindig ragyogó és friss benyomást kelt. A sok előnyös adottságot szem előtt tartva böngésszenek tovább: kétséget kizáróan lesz olyan ötlet, amibe azonnal beleszeretnek!