BLOG

Miért jó választás az üvegkorlát?

Aki szereti a modern, minimalista stílust, annak az üvegkorlát kétségkívül a kedvencei közé tartozik. Diszkrét, mégis esztétikus megoldás úgy kül-, mint beltérre. Egyedi színezetet ad az enteriőrnek, erkélynek, terasznak, miközben átengedi a fényt, és ennek következtében jelentősen tágítja a teret. Tetszetős megjelenése mellett hosszú élettartam és biztonságos használat jellemzi, hiszen laminált üvegből készül. Otthonokban, irodákban és különféle intézményekben is egyre gyakrabban találkozhatunk ezzel a feltűnés nélküli, mégis lenyűgöző, puritánnak cseppet sem nevezhető építészeti fogással.

Üvegkorlát rögzítése: pont- vagy lapmegfogással?

Az üvegkorlátokkal kapcsolatos egyik legfontosabb kérdés a rögzítés mikéntje. Első olvasatra talán mellékesnek tűnik a probléma, és valóban: ami az üvegkorlát rögzítését illeti, a pont- és a lapmegfogásos módszer is tökéletes, és bármelyik mellett tesszük le a voksunkat, minden esetben azt kapjuk, amit az üvegtől elvárunk: letisztultságot és kifinomultságot.

A pontmegfogásos üvegkorlát esetében ez fokozottan igaz, hiszen ennél a módszernél kizárólag maga az üveg látszik, a tartószerkezet, illetve annak különböző elemei pedig egyáltalán nincsenek szem előtt. Ennek köszönhetően az egész egy egybefüggő felület hatását kelti. Kijelenthetjük, hogy ez az üveg egyik legletisztultabb alkalmazása, amely légies eleganciát sugároz. A létező legjobb megoldás a panorámás teraszokra, erkélyekre, mert egy négyzetcentiméteren sem töri meg a látképet.

Ami a lapmegfogásos üvegkorlátot illeti, ennél a megoldásnál is az üvegé az abszolút főszerep, de bizonyos mértékben a fém tartóoszlopok is látszódnak. Ideális választás azoknak, akik szeretik az üveg és fém modern, már-már futurisztikus hatást keltő együttes használatát. Kialakítása nagyfokú precizitást igényel – bár ez minden igényes munkára igaz –, ugyanakkor a variálhatósága miatt mégis közkedvelt elem. A panorámás lakóházak között számos ilyen terasz korlátot láthatunk.

Ha rozsdamentes korláttal szeretnénk felszerelni az otthonunkat, az üvegkorlát mindenképp jó döntés. Nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik, és a szépségét éppen az adja meg, hogy engedi láttatni a körülötte lévő szépet.