BLOG

A rozsdamentes acél felhasználási területei

A rozsdamentes acél, más néven inox, egy rendkívül széles körben felhasznált alapanyag. Ahogy a nevéből is kitűnik, fokozottan ellenáll a rozsdásodásnak, bár tény, hogy bizonyos körülmények között nem tud megbirkózni a korrózióval.

Az ötvözéshez használt anyagok és azok arányai szerint százötvennél is több típusa létezik, amelyek két közös tulajdonsággal bírnak: legalább 12% krómot, és kevesebb, mint 1,2% szenet tartalmaznak. Ha ez a két feltétel teljesül, akkor az acél a rozsdamentes típusba sorolható. Nikkel, mangán és egyéb anyagok is az ötvözet részét képezik, de a legfőbb szerepet a króm játssza (12-30%-os arányban van jelen), mert ennek köszönhető a környezeti hatásokkal szembeni ellenálló-képessége.

Kedvező tulajdonságai miatt – nem kezdi ki a levegő pára- és oxigéntartalma – ma már számos területen nélkülözhetetlen: az építőipartól kezdve az élelmiszeriparon át az autógyártásig és a mezőgazdaságig mindenhol találkozhatunk vele.

Ipari felhasználás

Az építőiparban használatos rögzítőelemek szinte kivétel nélkül rozsdamentes acélból készülnek, ahogy egyes csőrendszerek is. A gépgyártásban és a lemezmegmunkálásban is nagyon fontos szerepet játszik, és a hídépítés sem működne nélküle. Minden olyan területen alkalmazzák, ahol a magas hőfokú víz is képben van, mert a műanyag csővel ellentétben sokkal kevésbé hat rá a hőtágulás. Ennek megfelelően kulcsszerepet játszik többek között az élelmiszeripari szennyvíz elvezetésében. Korrózió- és savállóságából, ill. magas esztétikai értékéből adódóan az inox az építészet elmaradhatatlan alapanyaga. Az orvosi eszközök, ipari, mezőgazdasági gépek és tartályok nagy része is ebből készül.

Lakossági felhasználás

Valószínűleg nem létezik olyan háztartás, amelyben a rozsdamentes acél ne játszana jelentős szerepet. Gondoljuk csak végig, mennyi olyan hétköznapi eszköz van a környezetünkben, amelyen szerepel a „stainless steel” felirat! A konyhában ott sorakoznak a rozsdamentes acélból készült edények, és a körmünket is az ebből készült ollóval vágjuk. Praktikus és modern hatást keltő megjelenéséből adódik, hogy a lakberendezés is felfedezte magának, és számos otthonban, irodában találkozhatunk rozsdamentesacél-felülettel.