BLOG

A pálcás korlát

Blogbejegyzéseink között indítunk egy sorozatot a különböző korláttípusokról. Sorra vesszük, hogy az egyes típusok milyen jellemzőkkel bírnak, valamint megnézzük, hogy hova és miért indokolt az alkalmazásuk. Első cikkünk főszereplője a rozsdamentes korlátok között is kiemelkedően népszerű pálcás korlát – lássuk, mikor és miért érdemes a minimalista stílust képviselő termék mellett dönteni!

A korlát kettős funkciót lát el: amellett, hogy garantálja a lépcsők, teraszok és erkélyek biztonságos használatát, díszítő elemként esztétikai funkciót is betölt. Ha építkezés, felújítás során Ön is a pálcás korlát mellett teszi le a voksát, akkor okkal feltételezhető Önről, hogy a letisztult, sallangoktól mentes terek kialakítását részesíti előnyben. Ha másban nem is, ebben nagyon hasonlít az esztétikus üvegkorlátra, amely szintén nem a hivalkodó megjelenéséről híres. Akár családi vagy társasházakról, akár középületekről, intézményekről van szó, a pálcás korlát a dizájnba simulva, a tér szerves részeként látja el a feladatát.

Kint is, bent is

Visszafogottságának és hivalkodástól mentes küllemének köszönhetően a pálcás korlát nemcsak kül-, hanem beltérben is tökéletes választásnak bizonyul. Széles körű felhasználhatósága részben nagymértékű variálhatóságának is betudható, és jó értelemben vett egyszerűségéből fakadóan a felhasznált pálcák függőlegesen és vízszintesen is elrendezhetők.

A legtöbb termék esetében igaz, hogy a hosszú élettartam leginkább a minőségi anyaghasználat függvénye, és ez alól a pálcás korlát sem jelent kivételt. Egy kültéren használt darabra ez fokozottan érvényes, hiszen az elemeknek és az időjárás viszontagságainak kitett kapaszkodónak jól kell bírnia a gyűrődést.

Van még egy tényező, ami sokak szemében meglehetősen vonzóvá teszi a pálcás korlátot, ez pedig nem más, mint a kifogástalan ár-érték arány. Bármilyen termékről is legyen szó, ez a szempont jelentős mértékben befolyásolja a döntéseinket – a rozsdamentes korlátok esetében a pálcás korlát viszi a pálmát, legalábbis a jutányosságot illetően.